söndag 24 augusti 2008

Sverigesemester, del 2!

Medan jag funderar på om jag ska skriva om min tamponghistoria passar jag på att berätta mer om semestern.
Första dagarna blev ganska lugna ute på landet men på onsdagen var det kalas för svärfar som hade födelsedag. Vi blev så pass många som 25 personer vilket var väldigt kul då vi inte hade träffat flera av dem på några år. Det var en härlig blandning med vuxna och barn och vi hade en trevlig kväll med god mat, sång och en massa prat.

På bilden snackar makens kusin Markus med sin lilla dotter och bästisens äldsta dotter, Ebba.Dagen efter tillbringade vi nere på bryggan i viken (där även Saltis har tillbringat ett antal somrar!) tillsammans med de gäster som stannat över natten. Vi fick en härlig dag med sol och bad. Maken tog med sig kravallen ut och paddlade på surfingbrädan.På fredagen skulle vi vidare till min familj i Västerås. Vi hade tänkt att åka redan på morgonen men var tvungna att klämma in ett bankbesök och skriva på lånepapper på nya huset. Dessutom hade J vaknat med ont i öronen så vi fick göra ett besök på Närakuten också.

Här är ett hett tips till alla utlandssvenskar som är hemma på besök: Ta alltid med er passet när ni besöker doktorn! Vi fick en räkning på drygt 3.200:- när de konstaterade att båda barnen hade åkt på sin tredje öroninflammation. Nu hade vi turen att kunna åka förbi och visa upp passen så räkningen blev makulerad. Men ändå, lite surt om vi hade ex befunnit oss i Varberg, då är det inte lika lätt att smita förbi och visa upp passen. Vi var dock väldigt glada att vi ändå har rätt till sjukvård trots att vi är utskrivna ur landet.

Till slut kom vi fram till Västerås efter bank-, läkar- och apoteksbesök. I soffan sitter en av mina bröder och min pappa. Det är ingen som tror att jag och brorsan är syskon då han mer ser ut som en italienare och jag är ljus. Innan någon börjat muttra om brevbäraren så kan jag meddela att jag är lik min farmor och brorsan är en kopia av pappsen.Västerås var varmt och vi hade oflyt med vårt hotellrum som låg mot gatan. Det var hålligång på alla uteställen till halvfem, båda nätterna, så var var ganska möra av sömnbrist. En sak var ganska komisk. Jag har inte bott i Västerås sedan 1992 och känner nästan aldrig igen någon på stan förutom den här gången. När vi på lördagen gjorde en snabb repa på stan sprang vi på mamman till en svensk tjej jag känner här i Sydney! Mamman har jag träffat flera gånger här nere då hon var på besök i 6 månader. Vad var oddset för det!!??

Dagarna tillbringade vi hos mamma och pappa och vi träffade mina två bröder, varav den ena med familj. Det var roligt att träffa hela gänget igen och jag satt vid middagsbordet och njöt av min bullriga familj när diskussionerna böljade fram och tillbaka.

På söndagen var det dags att fortsätta turnén. Vi styrde kosan mot Varberg men gjorde ett stopp i Göteborgstrakten och hälsade på våra Sydneykompisar L och L som också är hemma på besök. Killarna satte igång att leka på en gång och verkade inte minsta förvirrade att de var i "fel" miljö. Vi fick lunch och fika och det var roligt att träffas igen.Jag har verkligen saknat L som åkte till Sverige i mitten av juni och som kommer tillbaka till Sydney i september.Framåt kvällen anlände vi i Varberg hos T, L, E och A. det var fantastiskt roligt att ses igen. De var och hälsade på oss i Sydney under jul och nyår och vi hade så himla kul! Efter en god middag packade vi ner kaffet i picknick-korgen och gick ner till stranden. Det blev ett kvällsdopp och sedan fikade vi och tittade på solnedgången.


J och L var glada att få ses igen. L och T är kompisar från högskoletiden och vi försöker ses minst två gånger per år. L var tärna på vårt bröllop och vi har känt varandra i 15 år och jag är så glad att hon är min vän.E i makens keps. I´m bad to the bone!Solnedgång i Varberg.På måndagen hade vi fortsatt fint väder så det blev en stranddag på Getterön utanför Varberg. Efter att vi hade badat och ätit lunch gick vi bort till klipporna för att ägna oss åt favvonöjet: fiska krabbor! Man tar en bit snöre och knyter fast en klädnypa. Sedan letar man rätt på några musslor som man krossar skalet på, tar innanmätet och nyper fast i klädnypan. Sedan sänker man ner nypan mellan stenarna och drar upp krabborna som man sedan stoppar i en hink.


E letar ett bra ställe att fiska krabbor på.När man har fiskat färdigt häller man tillbaka krabborna i havet och ingen (förutom musslorna då) har kommit till skada. Detta är ett nöje både för vuxna och barn. Vi fiskade säkert i över en timme!

J beundrar fångsten.På tisdagsmorgonen ringde klockan tidigt och vi gjorde oss i ordning för att ta färjan över till Grenå i Danmark. Resan tar 4 timmar och med frukost och ett trevligt barnrum går resan ganska snabbt. Precis när jag skulle sätta gaffeln i frukosten ropade de i högtalarna efter sjukvårdspersonal. Jag gick bort till receptionen och anmälde mig och fick, tillsammans med en annan sjuksköterska, hjälpa en kvinna som hade skurit upp foten på en glasbit. Vi plåstrade om henne och konstaterade att vi jobbade på samma sjukhus i Stockholm. Världen är ganska liten!
Varbergs kallbadhus fotograferat från färjan.Varbergs fästning.Vi kom fram till Legoland på tisdag eftermiddag och spenderade tre väldigt varma timmar (det hade varit runt 32 grader mitt på dagen) inne på området. Jag tyckte det var urfränt och se alla hus och miljöer byggda i Lego. Barnen var eld och lågor och älskade stället.

Vi bodde på Hotell Legoland och var nöjda. Tyvärr hade vi otur med en fruktansvärt otrevlig servitris när vi skulle äta middag på hotellets restaurang. Hon tyckte vi var asjobbiga som bad om pommes till barnens kyckling istället för potatis. Det var ju inte precis så att hon skulle behöva uppfinna pommesen då det fanns mängder av den på buffen. Problemet låg nog mer i att vi var svenskar och därmed diskvalificerade från början. Synd, på en annars väldigt trevlig upplevelse.

Onsdagen var tack och lov lite svalare och vi stannade till eftermiddagen innan vi lämnade Legoland för den här gången. Det kommer definitivt bli fler besök. Trots griniga servitriser.Det går förvånansvärt fort att ta sig från Legoland till Köpenhamnstrakten. Det tog runt 2 1/2 timme och vi passerade både Lilla- och Stora Bält. Vi stannade en natt i Köge som ligger några mil söder om Köpenhamn. På torsdagen åkte vi över Öresundsbron och vidare upp till Ljungbyhedstrakten för att cykla dressin.

Jag var positivt överraskad över hur kul det var! Man kunde åka en vuxen och ett barn på varje dressin och ungarna tyckte det var hur roligt som helst! Vi cyklade totalt 12 km och hann med en picknic och ett glasstopp. Det här är definitivt något som vi kommer att göra om!Efter dressincyklingen tog vi adjö av våra vänner från Varberg och körde sedan söderut till Lund där min bror bor. Jag har aldrig varit i Lund tidigare och blev lite förälskad i stan som är jättecharmig och har bevarat sin gamla bebyggelse. Vi hann inte se så mycket och jag vill gärna åka tillbaka.
Min bror bor ett stenkast från centrum i ett ombyggt gammalt slakteri. Huset är charmigt med vinklar och vrår och har en stor, härlig trädgård som är gemensam med fem andra hus. Det var jättekul att träffa honom igen och vi fick god mat och satt uppe sent och snackade innan vi ramlade i säng. Förhoppningsvis kan vi lura ner honom till Sydney när han ska till Singapore på tjänsteresa. Han är ju ändå lite drygt halvvägs! :-)
Middagen åt vi bersån.

Fortsättning följer.... Vilken dag som helst!

14 kommentarer:

Matildas fikarum sa...

Jaså, har man rätt till sjukvård nu, fast man inte bor i Sverige? Förr blev man ju av med den rättigheten efter sex månader utomlands.

aussiekicki sa...

Aha! De kanske missade det när vi var där?! Det är ju iofs utbyte mellan Sverige och Australien och vi har en variant av Medicare här som vi betalar genom att skatta lite mer trots vårt 457 visum.
De ifrågasatte aldrig hur länge vi hade varit utskrivna ur landet, vi kanske hade tur helt enkelt!
3.200:- kan man ju definitivt göra roligare saker för!

Marianne sa...

Verkligen en lyckad och innehållsrik semester!

ALLA har rätt till akutvård i Sverige, oavsett nationalitet och medborgarskap eller bosättning. Dvs ni ska inte betala den där jätteräkningen oberoende på hur länge ni har bott utomlands. Problemet är ju att man inte "finns i datorn" och att kunskapen om vad som gäller är på bottennivå hos personalen runt om. Inte så konstigt eftersom de kanske stöter på det här problemet en gång under hela sitt yrkesverksamma liv. Vad som borde finnas är att det kommer upp en liten hänvisning i datorn som talar om vad som gäller.

Så när jag går till min doktor och tandläkare, planerat för rutinkontroller etc, då ska jag betala fullt pris. Men inte om jag blir akut sjuk och måste få läkarbehandling.

Jag ska se om jag hittar lagtexten (eller vad det är) och lägga den på min blogg. Bra info för många av oss. Påminn mig gärna om jag inte får det gjort.

Saltistjejen sa...

Vilka underbara bilder! Ni verkar verkligen haft n fantastisk semester!!!
Och detta med passet känd jag inte till. Fast nu har ju Marianne skrivit att man har rätt till akutvårde, vilket jag också trott. Men kanske är det ändå smart att ha med pass så det underlätar hela processen.

Kram!!

Anonym sa...

Säger precis som Saltis, underbara bilder!!
Ni verkar ha haft det så mysigt i Sverige. Precis som det ska vara på semester.

Legoland verkar skoj men vad trist att ni skulle få en bitch till servitris. Tur att hon inte sabbade ert besök helt trots allt.

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Låter och ser ut som en härlig Sverigesemester! Kände igen en gammal Tupperware-kanna på en av bilderna - sån har jag också! En liten detalj bara :)

Berätta tamponghistorien!

Ela sa...

Underbara bilder! Svensk sommar i högform!

Kram kram.

Petra H sa...

Det låter som en underbar Sverige-semester, så mycket ni hann med - Legoland och dressincykling skulle jag också vilja testa på (Legoland är en barndomsdröm som aldrig blev uppfylld!!) ;-) Kul att du gillade Lund, visst är det fint där!!

aussiekicki sa...

Marianne: Tack för informationen! det är sådant man inte riktigt har koll på.

Saltis: Du måste ha med dig passet! Annars får du en räkning. Så ska du uppsöka läkare akut i Sverige och är utskriven så måste du kunna visa upp passet.

Jess: Ja vi har haft det otroligt bra men oj vad hektiskt! Legoland var en höjdare trots grinig servitris och vi åker gärna tillbaka.

Anna: Jag har en kompis som är helt galen i Tupperware. Hon har en jättelik skänk som hon förvarar all plast i! Är du lika frälst?

Ela: Ja det var med blandade känslor som vi satte oss på planet igen.... Sverige är helt fantastiskt!

Petra: Dressincykling är jättemysigt, helt klart en höjdare! Lund var jättefint och jag vill gärna åka tillbaka. Nu har jag min bror som bor där så förhoppningsvis kommer jag tillbaka någon mer gång. Är du från trakten?

Petra H sa...

Ja, mina föräldrar bor 2,2 mil norrut i Eslöv! Och jag pluggade i Lund. Det kanske kan bli en bloggträff där nästa sommar!?

aussiekicki sa...

Aha! Det låter som en trevlig ide!!! Gärna!

aussiekicki sa...

Vi kanske ska cykla dressin!?

Anna, Fair and True sa...

Nej, jag har några Tupperware-grejer men det mesta har jag fått från mamma. Några småsaker, t ex en jättebra korkskruv och en jättesmal slickepott (heter det så fortfarande), har jag köpt själv. Har varit på ett par T-partyn men gör det mest för att det är en social grej.

Lullun sa...

Nu är jag lite småsen här på bloggen, men det är väl aldrig för sent att läsa ikapp. Så långt (nu i kväll) har jag läst både tunga och glada inlägg. Er semester verkar ha varit full av möten. Legoland var vi på förra året, vilket var en gammal barndomsdröm för mig också, precis som för Petra. Jag blev verkligen positivt överraskad att det var så mycket roligt för de mindre barnen också. Min son var inte riktigt fyllda 3 när vi var där och han hade fullt upp! :-)