måndag 27 oktober 2008

Cairns del 1

Flygresan upp till Cairns tog tre timmar och blev ganska intressant. Jag och Elias satt inklämda med en stadig amerikan men han gjorde inget väsen av sig direkt, så det gick bra. Maken och Jonathan hamnade bakom en familj som var mer än lovligt märkliga. De såg bra slitna ut och hade nog lite bekymmer med olagliga substanser. Det sorgliga var att de hade två barn också.

Hon snackade i mobiltelefon när vi taxade ut till startbanan och stängde av den endast när flygvärdinnan sade ifrån på skarpen. Sedan hade hon show hela vägen upp till Cairns. Hon låg på golvet och grät, svor så det osade och uppförde sig allmänt psykotiskt. Sedan blev hon osams med sin man, som satt över gången, och slängde en tinad glass (som vi fick på flyget som efterrätt) mot honom. Det var bara det att den träffade stackaren som satt brevid hennes man. Då blev det lite upploppsstämning och tre flygvärdinnor sade åt henne att lugna ner sig annars skulle hon bli avslängd på första bästa ställe.

Vi kom fram till slut och möttes av tropisk fukt och värme. När vi väntade på taxi öppnade sig himlen och vi bjöds även på ett tropiskt ösregn. Cairns är ingen stor stad så vi kom snabbt till hotellet. Vårt rum var en tvårumslägenhet som var ganska enkel men helt okej. Hotellägaren var en raring. Vi packade snabbt upp och gick och lade oss eftersom Cairns och Queensland inte har sommartid och därför ligger en timme före Sydney och det var tidig uppstigning på lördagen.
Första äventyret för lördagen var Kuranda Railway. På 1800-talet hittade man tenn och guld uppe i bergen ovanför Cairns. Järnvägen stod klar 1891 och byggdes bla för att gruvarbetarna svalt och behövde få upp mat från kusten. Kuranda är en gullig liten by mitt i regnskogen.Resan upp var en orgie i utsikter och killarna tyckte det var jätteroligt. Vi satt med fyra pensionärer från Kanada som vi pratade med. Tåget gjorde ett stopp vid Barron Falls där vi gick ut för att ta lite kort. Killarna struntade i utsikten och ägnade sig istället åt en regnvattentunna med ca 5 kubik vatten i.Det tog inte många sekunder innan vi vi fick en situation på halsen som vi hänvisar till The Kuranda Incident. Killarna lyckades pilla loss kranen på tunnan, som droppade alldeles för oemotståndligt för två femåringars fingrar, och vattnet sprutade ut! Strålen stod tre meter rakt ut och jag gastade bara: Nej! Nej! Nej! Maken fick fatt i kranen och lyckades till slut få dit den. Han var ganska blöt efteråt. Killarna stod en bit ifrån och såg rätt skamsna ut medan hela tåget gapskrattade åt hela situationen. Efter detta höll de sina fingrar i styr. I alla fall för den här dagen!

Efter lunch i Kuranda var det dags för Kuranda Skyway. Det är en kabinbana som går över regnskogen och har en sträcka på 7,5 km! Man kan kliva av på några ställen och gå och titta i regnskogen. Det var verkligen helt makalöst att sväva högt upp ovan träden och utsikten var helt otrolig! Vi var grymt imponerade alla fyra!När vi kom ner till fasta land igen var det en snabb kisspaus och lite shopping innan vi satte oss på bussen till Hartleys Crocodile Farm. Där åkte vi på den lilla floden och fick titta på krokodiler innan det var dags för den riktiga krokodildemonstrationen. Det var en spännande och lite läskig demonstration enlig killarna som sedan blev fotograferade med krokodiltämjaren. Jonathan har lagt krokodiltämjare till sin lista på karriärer.

Sedan var det dags att rulla tillbaka till Cairns. Vi slappade en stund innan vi gick ut och åt lite middag på ett backpackerställe. Stället hade en discokula och ett litet dansgolv som Eilas och Jonathan tog i besittning och dansade järnet. Sedan var det dags att gå hem och sova efter en rolig och intensiv dag!

3 kommentarer:

Petra H sa...

Vilken härlig minisemester! Jag tänkte på er i helgen när jag såg foto på Aftonbladets hemsida om en jättespindel (och då snackar vi JÄTTE) som fångat en fågel i sitt nät... i Cairns tablelands. Jag sa till O att jag är glad att jag inte visste att det fanns så stora spindlar där när jag besökte Cairns... Hu!
Killarna är så söta på bilden med krokodiltämjaren!
Kram

Anna, Fair and True sa...

Vilken härlig semester! Det ser så vackert ut också! Jag skulle särskilt vilja åka den där järnvägen!

aussiekicki sa...

Petra: Ja vi har haft det så himla bra!! Jag såg också de där bilderna på spindeln och just några sådana såg vi faktiskt vid Cape Tribulation. Inte riktigt så stor men vi såg en annan rackare som var som min handflata, drygt... Jag kommer inte sakna spindlarna direkt..
Visst är de söta med krokodiltämjaren! De var sååååå impade av honom!
Kram!

Anna: Ja det var kul! Det kommer mer bilder, det var bara första dagen, men både järnvägen och framförallt linbanan var helt klart en hit!