söndag 9 december 2007

Köttdebatten

Det har pågått en köttdebatt i Sverige i veckan som varit. Och jag kan inte låta bli att lägga mig i. Man har smygfilmat i charken i en matvarubutik där de märkt om gammalt kött med nya datum.

Jag måste säga att jag är förvånad att det faktiskt har hänt, fast jag är ju lite blåögd också....

Det som förvånar mig ännu mer är inställningen hos många som skrivit in och debatterat detta på Aftonbladet. Flera skriver "lite skit rensar magen", "luktar det gott är det ingen fara", "matförgiftning har väl ingen dött av" osv osv.

Visst kan jag hålla med om att lite skit rensar magen i övrigt ex en tappad napp, men absolut inte när det gäller kött! Man kan bli fruktansvärt sjuk av dålig köttfärs. Trust me! Jag jobbar (tjänstledig just nu) med hemodialys och vi träffar ibland på de personer som har ätit dålig köttfärs.

Det finns en bakterie som kallas EHEC (Entero Hemorragisk E. coli) som finns i tarmen hos nötboskap. Den kan förekomma i opastöriserade mjölkprodukter, salami, rostbiff osv. Den kan även förekomma i köttfärs. Bakterien utsöndrar ett toxin (gift) som kan orsaka diarréer (ibland blodiga), sönderfall av de röda blodkropparna och njursvikt (hemolytiskt uremiskt syndrom, HUS, hos ca 5% av patienterna). Det är framförallt barn och äldre som utvecklar HUS som kräver intensivvård och hemodialys.

Många återhämtar sig men man kan dö, i Skottland insjuknade 500 personer varav 20 avled. Jag ger aldrig mina barn rå köttfärs. Väl genomstekt kött minskar risken för smitta.

Jag är även skeptisk till köttfärs med extra lång hållbarhetstid som är förpackad på fabrik. Den hållbarhetstiden är beroende av att man förvarar köttet i kylskåp som håller max 4 grader. Vilket kylskåp gör det? Inte mitt i alla fall.

Nej, jag tycker inte att man kan ta "fulmärkt" kött med en klackspark. Jag tycker det är förjävligt att man leker med folks hälsa för att tjäna några kronor. Jag trodde faktiskt att det gick att lita på butikerna.

Och jag trodde folk visste bättre.

4 kommentarer:

Anne sa...

Intressant inlägg. Jag håller helt med dig, jag tycker inte det är så "bara" med dåligt kött utan faktiskt ett allvarligt problem. Jag tycker det är obehagligt och jag har inte ens velat läsa de här artiklarna.
Det är ju en sak att jag själv hanterar köttet på "rätt" sätt och t.ex. inte använder det efter utgångsdatum osv (sunt förnuft liksom)men hur affärerna hanterar kött kan jag ju inte se eller veta utan måste lite på det görs korrekt.

Petra H sa...

Jag tycker också att det är otäckt hur kött (och andra produkter) hanteras av affärerna... Om det funkar så i Sverige, hur funkar det inte då i Puerto Rico med kött från USA och Latinamerika (jag frågade precis O, litar vi på kött från Peru...??). Jag vet inte, ska man bli vegeterian? Det är iaf otäckt och jag ser alltid till att köttet är välstekt/tillagat innan vi äter det.

aussiekicki sa...

Anne: Precis, det känns ju väldigt obehagligt att man som konsument, och har gjort allt rätt med hantering, blir pålurad dåligt kött. Som du säger, man måste ju kunna lita på butikerna!

Petra: Ja man undrar ju! Vi köpte en del oxfilé från Brasilien förut men vi fick sluta. Det var flera gånger som köttet hade en kraftig bismak av lever och det får jag kväljningar av. Vi har en god vän som jagar älg och han sade att, om man är oförsiktig vid slakten och skär upp gallblåsan av misstag, så tar köttet smak. Då kan man ju undra om man råkar skära upp andra saker också (läs tarmar) som kontaminerar köttet...

Petra H sa...

Usch, vad äckligt!! Har du sett filmen Fast Food Nation? Efter den är man inte så sugen på hamburgare...