måndag 18 februari 2008

Simma lugnt

Jag och barnen var på stranden idag. Vi åkte som vanligt ner till Bronte beach som är trevlig och ligger 10 minuter från oss med buss. Vattnet var ovanligt lågt i dag och jag tror att det var på väg ut.

Just idag hände det en sak som nog skakade om mig lite. Jag har ju sett folk som blivit upphämtade av livvakterna förr men det här var annat. Det var inte särskilt mycket folk på stranden eller i vattnet.

Plötsligt hör jag någon skrika ute i vattnet. Det var en ung kvinna. Jag har nog aldrig hört någon skrika så förut. Det var ren, skär dödsångest. Hon hade simmat utanför flaggorna och fastnat i en rip. Antagligen försökte hon simma mot den men det klarar man oftast inte utan det tröttar bara ut en.

Hon hade knappt näsan över vattenytan när livvakten fiskade upp henne på livräddarbrädan. När de kommit iland satt hon och skakade i 20 minuter medan livräddarna pratade med henne. Hon hade nog insett hur nära det var att hon drunknade.

Jag hittade följande på Waverley Councils sida om beach safety för ett tag sedan och har faktiskt lärt mig att någorlunda kunna se vart strömmarna går. Man blir ju lätt lurad att gå i där det ser lugnt ut. Men det kan vara farligt som man ser på bilden nedanför.
Så läs det här och simma lugnt!Rips
Most people who need rescuing at the beach have been caught in a rip.
Rips can be recognised by the contrast with the surrounding sea. eg
If the sea is rough and white the rip is where there's a channel of calmer looking water.
If the sea is calm, the rip is where there's a channel of rippled water.
If caught in a rip
Don't panic and don't try and swim back in against the rip.
Put your hand up to attract a lifeguard's attention, who will come and rescue you.
More experienced swimmers can try swimming across the rip. When the rip has been crossed
then swim into shore.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men urs va otäckt!
Tur att de har bra livräddare på stränderna i Oz.
Jag såg en liten pojke som höll på att drunka i en simhall när jag var yngre. Det var otäckt men han klarade sig efter att en badvakt dykt i och dragit upp honom.
Ja, ripsen i Oz är inte att leka med. När jag skulle prova surfa så var vi på grunt vatten men jag var helt slut av att bara vada omkring och stå emot vågorna så långt ut gick man inte.

Kram på er!

Anne sa...

Vilken hemsk upplevelse för kvinnan, ja även omskakande betrakta en sådan sak. Rips är ju helt klart okända och främmande saker för mig. Ja, man förstår ju helt klart att livräddarna behövs och att det är ett viktigt jobb de har som kräver ständig uppsyn och koncentration ut över havet. Vet du om det är många som dör årligen, som livräddarna inte lyckas rädda i tid?