fredag 22 februari 2008

Barnomsorg

Sedan november har vi haft en nanny en till två dagar i veckan. Anledningen till detta har varit varit att barnen ska lära sig engelska inför en eventuell skolstart om ett år. En annan anledning har varit att jag ska få lite tid för mig själv då vi inte har något nätverk som kan hjälpa till ibland.

Vi diskuterade om barnen skulle få börja på dagis men lade ner den tanken dels då kön är lång och det är dyrt samt att våra barn vantrivdes enormt mycket de 15 månader de gick på dagis i Sverige. Nanny blev en bra lösning för oss och barnen har plockat upp en del ord och förstår engelska mer och mer.

Vi fick tag på en toppentjej genom en bekant och hon är verkligen perfekt för våra barn. Mjuk och rar men ändå bestämd och håller på regler. Vi är verkligen jättnöjda med henne. Tyvärr kommer hon gå upp på heltid, from april, hos den andra familjen som hon jobbar hos.

Vi har funderat en hel del på hur den nya lösningen ska bli. Vi fick en annan nanny rekommenderad men hon är inte intresserad av deltid. En annan aspekt är att det är dyrt med barnomsorg. En dagisplats kostar mellan 80-110 AUD om dagen per barn, det motsvarar 465-640 SEK per barn. Vår nuvarande nanny tar 21 AUD i timmen vilket i slutet av månaden brukar hamna på 1000 AUD. Mycket pengar blir det.

Efter lite diskuterande har vi kommit fram till inte anställa någon ny nanny när vår nuvarande slutar. Dels pga kostnaden, dels då vi inte vet hur länge vi kommer att stanna och huruvida skola blir aktuellt här. Men det känns bra. I och för sig skulle det vara skönt att få en ledig dag ibland men 1000 AUD är rätt mycket pengar för det nöjet.

3 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Ja du barnomsorg utanför Sverige är verkligen en helt annan sak än i Sverige. Man har nog inte fattat hur väl utbyggd barnomsorgen vekrligen är i Sverige, innan man flyttade däörifrån. Den samt föräldraledigheten samt detta med "vabbar".

Vi står ju nu som sagt i dagiskö men har ingen aning om ifall vi kommer att få tillgång tilldagiset den dag vi vill.A llt beror på hur många som står före oss i kön då, samt hur många platser som kommer att bli lediga tills dess.
Vi har dock planerat att ha nanny första året eftersom ingen av oss vill eller kan vara hemma på heltid. Konstnaden är ju också en fråga för sig1 Puh! Här kostar ofta en nanny på heltid minst ca 1500 USD vilket motsvarar ungefär 10 500 SEK per månad. Vi har räknat med att ungefär en av våra löner kommer att gå till barnomsorg. Så det kommer såklart att bli lite knapert det första året, men förhoppnignsvis så kommer det fungera bra trots allt.

Dagiset (om och när) vi får plats kommer däremot att bli billigare än nanny för det är ett dagsi för alla anställda på Rockefeller Univiersity vilket gör att det itne är alls lika dyrt som ett "vanligt" dagis. Men som sagt, man får se om vi får någon plats eller inte där, och fram tills dess måste vi ju ändå ha en nanny.

Nina sa...

Låter illa med en sån utgift ja, men kanske kan det funka att ta in engelskan med böcker och film, gissar att det finns språkkurser sånt lite lekartat så att kidsen vill lära sig lättare. Vet att det finns en uppsjö av detta som känns rätt töntigt men barn ser inte på det likadant. Annars skulle inte telletubbies slagit igenom hehe.

Anna, Fair and True sa...

500-600 kr om DAGEN? Helt sjukt!

(Hittade hit genom Anne i Oregon)