onsdag 25 juni 2008

Opaler!

Igår tog jag tåget in till stan på jakt efter födelsedagspresent till maken, som fyller år i helgen, och några andra ärenden. Vi vill ha något aboriginskt konstverk med oss hem när vi ska flytta samt ett opalsmycke, eftersom opaler är Australiens nationalsten och landet producerar mer 95% av världens opaler. Den är dessutom min månadssten så jag vill gärna ha en.

Opal kommer från grekiskans Opallios vilket betyder färgförändring, och enligt aboriginsk legend formades opalen när skaparen kom till jorden som en stor regnbågsfärgad orm. Överallt där ormen rörde jorden började stenar komma till liv och gnistra med regnbågens alla färger. Att bära opal tros hela känslomässiga bekymmer och reproduktionsorganen. Det skulle ha varit något för mig när vi höll på med alla fertilitetsbehandlingar! Bäraren av opal har dessutom lättare att finna sin äkta kärlek! Det ni!

Opalen formades för flera miljoner år sedan i klippskrevor, det är inte en kristall utan stelnad silicagel med mikroskopiska sfärer som vardera speglar specifika våglängder av ljus och därmed skapar ett ljusspel som är så speciellt med dessa stenar. Opalen delas upp i tre distinkta typer: vit, boulder och svart.

En svart opal är inte svart utan den får sitt namn efter moderstenen som den färgade silican hittas i. Vit opal är den vanligast förekommande och är en blekt färgad opal som finns i ljus kvarts modersten i South Australia. Den svarta opalen är mest ovanlig och hittas bara i Lightning Ridge i New South Wales. Den hittas i mörkt grå (svart) kvarts modersten. Den svarta opalen har ett spel på hela färgskalan och är fantastiskt vacker.

Boulderopalen är också ovanlig och hittas i brun järnrik modersten i Western Queensland. Den kan vara lika färgrik som den svarta opalen och har ofta en ovanlig form. Man värderar en opal efter dess vikt, skönhet, mängd fire eller brightness och hur klar den är är. En del opaler är mjölkiga i färgen.

Jag förälskade mig en en Boulderopal som gnistrade i grönt och blått. Efter att ha konsulterat med maken köpte jag den, ni ser den på bilden nedan. I vår (läs svensk höst) ska vi fatta in den i vitguld och göra ett halssmycke av den. Jag kommer lämna in den på samma butik där jag köpte den och så ska vi gemensamt designa hur infattningen ska se ut. Det känns jätteroligt eftersom jag aldrig har designat ett smycke själv tidigare. Visst är den fin!!


5 kommentarer:

Anne sa...

Åh, jättefin. Vackert skimrande! Du gjorde ett bra val. Jag visste inte allt detta om opaler, nu lärde jag mig nåt nytt. Så Australien bidrar med hela 95% av opalproduktionen i världen. Jag tycker om de saker opaler står för, det du skrev om egenskaperna den anses stå för.
Hur är priserna för opaler i Australien?

Marianne sa...

Jättefin sten! Det kommer att bli ett vackert smycket och extra roligt för dig att bära som minne av tiden Down Under.

Intressant det du skriver om opaler, nu fick jag också lära mig något nytt!

Petchie75 sa...

Wow, den var jättefin! Vi besökte faktiskt Lightning Ridge när vi var i AUstralien - hm, märkligt ställe med mycket märkliga människor! Lite scary tyckte jag!

aussiekicki sa...

Anne: Tack! Jag är jätteglad! Vad kul att du tyckte det var intressant att läsa!
Opalpriserna beror mycket på kvalitet, sort och storlek. Man kan köpa billigt men då är det inte solida opaler utan en tunn skiva infattad men andra material i två till tre lager. Så allt ifrån 20 AUD till 10 000 AUD skulle jag tro. En solid opal av god kvalitet får man nog betala runt 1000 AUD för.

Marianne: Ja, jag ser fram emot att få ett vackert smycke som jag kan använda dagligen ifrån detta fantastiska land. Kul att du lärde dig något nytt!

Petra: Tack! Vad coolt att ni åkte dit! Jag pratade med en av kvinnorna som tillverkade smyckena och hon hade arbetat i en av gruvorna och hon beskrev det ungefär som du. En stad med bara män, opaler och öl. Hon stannade inte så länge.

KARLAVAGNEN sa...

Jättefin. Jag älskar opaler. Bra val!