tisdag 10 juni 2008

Spiderscare!

Vi gick till lekparken på eftermiddagen. Efter kl 15 kommer det en hel del barn från skolan brevid och leker. Killarna är numera så pass komfortabla med engelskan så de vågar leka med engelsktalande barn och hittar gärna tillfälliga kompisar.

E hade hittat en kompis som var ett par år äldre. De sprang runt och lekte och försvann in ibland buskarna efter en stund. Jag och mamman satt och pratade men vi kände båda två att vi nog skulle kolla läget lite.

Jag är inte helt förtjust i att de leker ibland buskar och gräs eftersom det är rätt gott om spindlar och en och annan orm. Det finns en spindel, Sydney Funnel Web Spider, som håller till i trädgårdar och som är den giftigaste landspindeln som finns. Den kan bli upp till 5 cm lång med en kraftig kropp och den påminner lite om tarantellan. Den håller till under jord och man ska inte gräva i jorden med bara händerna då man kan störa dem i deras bon. När den jagar eller känner sig hotad ställer den sig upp på de bakre benen och håller upp frambenen som en boxare och visar sina huggisar.

När jag och den andra mamman kommer fram till barnen säger hennes son:
"Look, I´ve got a spider! A Funnel Web Spider!"
Och så håller han upp ett kastanjeliknande skal, från träden brevid. I skalet ligger något.

Hjärtat stannade i bröstet på mig.

Jag hann inte säga något innan den andra mamman säger med ganska skärrad röst:
"It´s only spider-eggs! It´s only spider-eggs!"

Jag lyfte undan E och och hör hur den andre pojken säger till sin mamma att han såg en svart spindel. Huruvida det var en Funnel Web Spider eller inte, det vet jag inte, men jag var ganska knäsvag när vi gick därifrån. En sak är klar; de hade grävt upp ett spindelbo med en massa spindelägg i och vi ska nog vara väldigt glada att mamman inte var hemma!Sydney Funnel Web Spider

10 kommentarer:

Fru Kaos sa...

Fy fan.
Usch.

Ela sa...

Men eller hur...Fy fan!!!

Anonym sa...

Jag ryser! Urs, va hemskt!
Jag minns att första tiden i Sydney så vågade jag knappt sitta på gräset i parkerna.
Men det gick ju över eftersom men de där spindlarna är verkligen inte att leka med. Huvva!!

Petra H sa...

Hu, så otäckt!! Precis som Jess så var jag jätterädd för de giftiga spindlarna när jag var i Australien och inte blev det bättre av att våra vänner visade mig en bok med ALLA giftiga och otäcka djur som finns därborta. Usch usch. Skönt att ni hade tur iaf.
Spindlarna kommer ni ju definitivt inte att sakna när ni flyttar hem!!

Dila sa...

Hua, hua... jag ryser! Har spindel och ormfobi, trots att jag bodde i Sydney. Hade en stor en inne i taket när jag bodde där. Jag ringde hem till mamma i Sverige och skrek. Eftersom hon inte av naturliga skäl kunde hjälpa mig så ringde jag e killkompis som fick kasta ut den och gå igenom hela lägenheten efter fler farliga djur. vet ej om det var en giftig en men stor var den i alal fall. Vilken tur att pojkarna klarade sig och att spindelmamman inte var hemma. Hade det varit mitt barn hade jag varit halv hysterisk och tagit honom till sjukhus bara för att vara på den säkra sidan. =) Akta er för farliga djur!

Kram Dila

Lullun sa...

Fy!! Nu blev jag plötligt väldigt glad över att jag bor på närmast totalt insekts- och spindelbefriade Grönland! inte en endaste orm så långt ögat når heller. Usch vad hemskt med sådana i trädgården och på lekplatsen. Och tänka sig; min pappa har extraknäckt som "orminsamlare" i Australien en gång på 1960- och 70-talet och där hemma hade vi flera "inplastade" spindlar som han fångat. Ett par av dem var svarta och han pratade då, i min barndom alltså, om att det var livsfarliga spindlar. Kanske var det just sådana där. Usch! Vem fångar sådana frivilligt...?!?! Och min pappa, som nu är rena mysgubben. ;-)

Annika sa...

Jodå, den där spindeln har man ju hört talas om...TVI VALE!! Och GUD så rädd jag hade blivit.
Jag har hört om Huntsman Spiders också, men dom kanske bara ser grymma ut? Dom är väl inte fullt så giftiga.
Tror jag skulle freaka ofta om jag bodde down under...Det finns onekligen en del mystifika djur där...

aussiekicki sa...

Kaosan o Ela: Hear, hear!

Jess: Nä man har lite respekt för krypen Down Under.

Petra: Ja jag var rätt skakis eftersom det finns gott om giftiga kryp.

Dila: Du hade antagligen en Huntsman i rummet. De kan bli upp till 15 cm i benspann och är bra att ha hemma då de skrämmer bort andra giftigare spindlar. Men inte är de rara. Alls.

Lullun: Din pappa måste ha en massa spännande historier att berätta! Jag har bara sett en orm under våra 18 månader. Spindlar däremot finns det gott om det finns en annan raring som heter redback och den är mindre men ganska giftig den med.

Annika: Jo du har rätt om Huntsman spindeln. Stor men inte så giftig. Nej det finns väldigt många kryp som man helst skulle vilja vara utan!

Marianne sa...

Vilken skräckhistoria! Det blir något att prata om när ni är hemma i tryggheten i Sverige!

aussiekicki sa...

Marianne: Ja fy f#n vad rädd jag blev. det ska bli skönt att slippa oroa sig lika mycket för alla kryp när vi flyttar hem igen.