måndag 7 april 2008

Det här med att vara svensk

Jag hittade lagomtestetHosannas blogg och en hel del av frågorna och framförallt, hur folk hade svarat, förvånade mig lite. Jag kom upp i modiga 83% i lagomtestet och känner mig väldigt svensk.

Vad jag reagerade på var hur vi svenskar uppfattar oss själva; blyga, inbundna, tråkiga osv. Sedan slog det mig att jag antagligen hade svarat på frågorna helt annorlunda om jag fortfarande varit bosatt i Sverige.

Bilden av Sverige och mina landsmän har faktiskt förändrats under det dryga året vi bott i Australien. Jag är omåttligt stolt över att vara svensk och tycker att Sverige är världens bästa land att bo även om vintern är lite lång. Det finns massor att vara stolt över och svenskar som jag träffar på här är öppna, utåtriktade, roliga, pålästa och kunniga i engelska språket. Många aussiesar man pratar med har oftast positiva saker att säga om Sverige och svenskar.

Det känns som Sverige dras med lillebrorskomplex och jag undrar varför det är så egentligen.
Är det någon annan som tycker som jag?

12 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Jag tror du har ratt. Det ar tyvarr sa at de enda jag kanner som sager att "det ar verklgein osvenskt" och med detta menar det som en komplimang, ar svenskar!!! Man ar inte alls sa stolt over sin kultur och sitt land som svensk. Iallafall inte i Sverige. Men som du sager sa blir svenskar mer patriotiska nar de bor utomlands. Kanske for att man da ser allt som man saknar och som var bra med sitt land?? Jag vet inte men det ar verkligen vanligt. Trakigt faktiskt. Men jag tror att det till viss del beror pa det svenska kulturarvet ocksa... Luther knackar pa axeln och sager "du ska inte tro att du ar nagon..." Att forhava sig ar nagot fult i Sverige. Hellre da vara mattlig och blygsam. Allt enligt gammal kultur och tradition. Till viss del trr jag detta haller pa att forandra sig nu i och med att varlden "krympt" och att allt fler kan ta del av varlden via internet, fler reser mycket etc.

coolchiq sa...

Jo det kan nog stamma och som du sager, som exilsvensk ar det extra latt att se allt det positiva som nagot heligt, ouppnaeligt eftersom man inser hur fint Sverige verkligen ar - avancerad telecom/it, bra infrastruktur, bra skolsystem, cool musik, stilren design, underbara bakverk, romantiska traditioner...det gar att fortsatta ratt lange.

Annika sa...

ja, kanske bra i allt förutom just skolan då...Där kan jag säga att den är mkt bättre där jag bor.
Men visst blir man mkt mer patriotisk när man bor utomlands, absolut!! Ständigt stolt över att vara svensk.
Men efter många år i utlandet ser man också brister som sverige har, men dem kanske man ser först efter många år som utlandsboende?
The fact remains---Sweden is wonderful!! Ska också ta mig en titt på det där testet.

Anne sa...

Visst är det så att man ser på Sverige och svenskar med helt andra ögon när man är utlandsboende, det håller jag helt med dig i.
Men jag måste hålla med Annika också, jag tycker att även de sämre sidorna (som man kanske inte tänkt på eller "sett" tidigare) blir mer uppenbara och tydliga när man får annat att jämföra med.
På samma gång som man också ser positiva sakerna man kanske inte hade vett uppskatta när man bodde där och nu inser hur himla bra de är. Stoltare och mer patriotisk blir man nog också.
Men som sagt, jag tycker även man ser bristerna på ett annat sätt när man får distans till det och lever i ett annat land, språk och kultur och att man blir mer kritisk också.
Men som Annika säger och jag citerar:Fact remains, Sweden is wonderful!

Anna, Fair and True sa...

Man får perspektiv först när man bott utomlands ett tag!

Helen sa...

Jag håller med, jag tyckte att Australien var fantastiskt men insåg hur jag blev mer och mer stolt över Sverige ju längre tiden gick, det är ett fantastiskt land vi kommer ifrån men det krävdes att bo utomlands ett par år för att förstå :)
Hoppas verkligen du har det bra där nere och njuter i fulla drag över värmen och alla underbara människor (förrutom kollektivtrafik-åkarna då)

/Helen

Anonym sa...

Jag blev visst 68% lagom på det där testet. Vet inte hur man ska tolka det. Bra eller dåligt?
Men precis som alla andra säger så är man nog mest stolt av att vara svensk när man inte är i Sverige.
Fast det är ibland skönt att inte se ut som en typisk svensk när man ser den unga blonda stereotypen festa lös i Sydney eller den försiktige och lite mesiga familjen på rundtur i Berlin.. :D

Jag gillar den svenska infrastrukturen vad gäller vägar och public transport men samtidigt finns det nått i mitt nya hemland som Sverige inte har.

Antar att gräset alltid kommer att se grönare ut vart du är befinner dig. :)

Kram!

Petra H sa...

Nja, jag vet inte - jag tycker att vi svenskar är väldigt bra på att å ena sidan inte vara stolta över vårt land "för man kan ju verka vara rasist / högerextrem" men å andra sidan tror jag att de flesta svenskar tror / tycker att Sverige är bäst på ALLT... vilket jag inte kanske tycker att vi är - som Anne och Annika också skrev. Jag tycker att Sverige är bra på mycket, tom bäst på mycket men när det gäller skolan och sjukvården i viss utsträckning kan vara bättre i andra länder [i Europa framförallt]...
Jag är dock väldigt stolt över att vara svensk och gillar att visa upp våra traditioner, som vi ju faktiskt har jättemycket av (Lucia, Kräftskivor, Midsommar, Advent, Våffeldag etc etc), föräldraledighet etc för mina utländska vänner som i deras tur är väldigt imponerade över Sverige ;-)

Anna, Fair and True sa...

Haha jag blev 89% lagom och mellanmjölk. Jag som dricker laktosfri minimjölk! ;)

Petra H sa...

Jag fick 89% men gjorde faktiskt testet redan förra året... kommer dock inte ihåg vad jag fick då ;-)
Dricker inte heller mellanmjölk, ha ha!

Matildas fikarum sa...

Jag har varit borta från Sverige så länge att jag knappt vet vad jag ska tycka längre, men de svenskar jag stöter på som är ute och reser tycker jag är väldigt öppna och självsäkra. Kanske det är en del av personligheten som kommer fram först när svensken reser utomlands?

aussiekicki sa...

Tack för alla kommentarer!

Jag tror också att man får upp ögonen lite när man flyttar utomlands, som ni säger både för det som är otroligt bra och unikt med Sverige men även det som fungerar mindre bra. Jag tycker tex att skolorna i området vi bor i är jättebra, mycket bättre än i Sverige. Man tar tag i mobbning och andra problem direkt och utan att mumla och hymla. Sedan har jag helt ändrat uppfattning om tex skoluniform och tycker det är ett lysande påfund, vilket jag inte alls tyckte i Sverige.

Det finns så mycket bra med Sverige som jag tror att man lär sig uppskatta mer när man ser det från utsidan.

Precis som ni säger så finns det flera sorters svenskar, de som tycker Sverige är bäst på ALLT vilket inte stämmer men även de som tycker Sverige och svenskar är pinsamma och tråkiga.

Jag vet att jag kommer uppskatta Sverige mycket mer när vi flyttar hem så småningom, men även se saker och ting ur en annan synvinkel som fungerar sämre.

Tack igen för alla kommentarer och så vill jag säga välkommen till er som kommit nya till bloggen!