tisdag 25 mars 2008

Påsksemester

Vi har nu firat vår andra påsk i Australien. Förra året var vi hemma i Sydney och firade med våra svenska grannar med en fantastisk påskbuffe. I år åkte vi 30 mil norrut till Forsters som ligger i The Great Lakes området.

Vackert, eller hur!Det var ordentligt med helgtrafik ut ur Sydney på Långfredagen och det tog fem timmar att köra. Vi var framme på eftermiddagen och tog en promenad och stötte på två andra svenska familjer som vi känner från Sydney. Vi visste att de skulle åka upp och det var himla roligt att ses en stund och babbla medan barnen fiskade från piren.

Vi hade lite otur med vädret. Påskafton var ganska kylig och det blåste en del. Vi tog en tvåtimmarstripp på en båt för att spana efter delfiner. På vägen ut till havs åkte vi förbi en ostronfarm. Här sätter sig ostronen och skördas när de är som en tioöring i storlek, ungefär. Sedan får de växa vidare någon annanstans, men var, det hörde vi inte då ena sonen passade på att få ett bryt.När vi kommit ut på havet så tog det inte lång stund innan vi fick se en flock delfiner på fem individer. Man ser ju inte mycket mer än fenorna och ryggarna men det är ändå en magisk upplevelse att se delfiner.Sedan åkte båten en bit nedför kusten och vi fick se vackra klippor och stränder från vattensidan. Den här stranden har en egen pulkabacke fast med sand istället.
På väg tillbaka med båten lättade det upp lite och solen tittade fram och genast blir det väldigt varmt. Bron i bakgrunden går mellan de två små samhällena Forsters på sydsidan och Tuncurry på nordsidan. Det är fullt med sandbankar i vattnet som pelikanerna gärna sitter och spanar från.Killarna fick prova på att fiska på fredagen så direkt efter vi kommit av båten så blev vi släpade till närmsta båtskjul som sålde spön. Sedan var det bara att agna kroken med småräkor och hoppas på att vi inte skulle få napp. Här är en stolt fiskare i alla fall!Påskaftons eftermiddag spenderades i bilen då vi tog en tur i området och körde genom det vackra sjölandskapet. Eftersom det var jag som körde blev det inget fotat. Kvällen avslutades med en barbie hemma på motellet innan vi kvistade över till våra svenska kompisar för ett glas vin. Det blev lite för många glas vin men jag sov åtminstone gott på natten!

Tidigt på Påskdagens morgon vaknade jag till och smålog när kookaburrorna skrattade, innan jag somnade om igen. När jag vaknade igen lite senare log jag inte längre och både jag och maken ångrade gårdagskvällens vin extravaganza. Vi räknade snabbt ut att vi var körbara med hjälp av det förträffliga standarddrinkssystemet och satte oss i bilen för en dagstur till Port Macquarie tio mil norrut.
Vi kom fram lagom för en sen lunch och åkte sedan ner till stranden och piggade upp oss med ett stärkande havsbad. Vädret hade bättrat på sig och dagen blev riktigt fin! Bilden är från Lighthouse beach.


Det blev tidigt i säng på kvällen och på Annandag Påsk var det bara att sätta sig i bilen igen och köa sig söderut. Det tog oss 6 timmar hem och var otroligt drygt. När vi kom hem kastade vi in alla grejer i lägenheten och ryckte åt oss surfbrädan och tog bussen ner till Bondi beach för ett dopp. Helt okej avslutning på påsken!

5 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Å vilkne underbar påsk!!!! :-)
Mmmmm....
Härliga bilder också. Den där pulkabacken vqr kul tycker jag! Är det vanligt att man åker dit just för att åka pulka??
Delfinspaning är sååå himla skoj. Har gjort det ett par gånger och det är alltid lika fascinerande!

Anne sa...

Åh, vad vackert och fina bilder, ni verkar ha haft en toppenpåsk! Vi har bara suttit hemma (här var det inga extra röda dagar utan vanlig helg bara). Pulkabacken av sand såg häftig ut också, det såg ut att vara full aktivitet i backen. standarddrinkingsystem (tror jag det var du skrev), vad är det? Är det en alkomätare? Vad är det förresten för promillegräns i Australien (du kanske skrivit om det tidigare men jag är senil nu och minns inte). Här i vår delstat i USA är det 0.8 promille, så det är ju betydligt högre än i Sverige.
Alkokontroller har jag aldrig sett eller varit med om, däremot har de alltid massor med fartkontroller och av vad jag hört så går man hårt in för just fartkontroller.

Dila sa...

Låter som en jätte härlig påsk! Jag är också nyfiken på Standarddrinksystemet, vad är det? Vad roligt att ni fick se delfiner, kan tänka mig att barnen gillade det. Eller det kanske var roligare att fiska?
Kram Dila

aussiekicki sa...

Saltis: Pulkabacken var tydligen väldigt poppis. Man åkte på det mesta från kartongbitar till husmäklarskyltar(som tydligen var extremt populära :-)

Anne: Ja vi har haft en bra helg! Segt med all trafik bara, om man ska klaga på något men det är ju förväntat på storhelger. Här är man ganska hårda på fortkörning och delar ut dubbla demeritpoints till fortkörare och andra syndare. Det medför att trafiken faktiskt känns lite lugnare än i Sverige under storhelger.

Dila: Ja de tyckte det var kul med delfiner men fisket stod nog högst på topplistan!

Lullun sa...

Härligt inlägg, som ger ytterligare reslust! Din påsk var verkligen något helt annat än min, med ett par meters snö osv. fast vi hade ju ändå vissa inslag av pulkabackar båda två, alltids nått... ;-)