fredag 12 oktober 2007

Min pappa

Jag är fjärde barnet. Jag är yngst av fyra syskon och är den enda av kvinnligt kön i barnaskaran. Min pappa var 30 år när min äldste bror föddes och 42 år när jag kom till världen 1970. Min pappa är alltså född 1928. Han är äldst av nio syskon. I mars blir han 80 år. En ganska högaktningsvärd ålder.

Mitt minne av pappa i mina barndoms dagar är en hårt arbetande man som ofta handlade middagen på vägen hem från jobbet och hängde kassarna på cykeln (vi hade ingen bil) och tog sig hem i ur och skur. Pappa har alltid varit stark och kånkat och burit grejer. Han har alltid tyckt att man ska göra rätt för sig och varit ganska konservativ. Konservativ i den bemärkelsen att nya påfund som datorer, stereos och tv-apparater var lite suspekta.

Pappa arbetade som dräng när han var 14 år. Han sov ibland på höskullen och hade svårt för när jag poppade popcorn eftersom han tyckte att det luktade råtta. Han har minnen från andra väldskriget och var själv i Korea, på ett M.A.S.H sjukhus, mitt under brinnande krig i början av 1950-talet.

Jag minns när tv´n gick sönder och han nöjt konstaterade att nu skulle det bli lugnt i huset. När jag började skolan gick mamma ut i arbetslivet igen. Pappa blev då den som lagade mat hemma. Det finns ingen i hela världen som kan göra så god brunsås som min pappa. Han är kungen av husmanskost!

Det är ändå med lite förundran som jag konstaterar att min pappa, vid snart fyllda 80 år, har en dator. Han har med lite hjälp fått Skype uppladdad och chattar, mailar och pratar via webkamera som om han aldrig gjort annat. Min stock-konservativa pappa, som alltid tyckt att nymodigheter är lite suspekta, är online.

Jag tycker han är en vass gubbe! Älskade,älskade pappa!

5 kommentarer:

Fia sa...

Vilken HÄRLIG man din pappa verkar vara!! Och vad du tycker om honom....det lyser igenom så fint i det du skriver om honom.

Att han är online och fixar med skype å så - HEJA DIN PAPPA!!!

aussiekicki sa...

Ja, han är en riktig raring. Det är båda mina föräldrar. Jag tycker han är cool som chattar och mailar!

SweFlo sa...

Verkligen ett positivt inlägg! Jag växte upp med min styvmorfar som pappa, och han var född 1921. Han var också så där redig och dessutom bra på att laga mat! Fast någon dator skaffade han sig inte.... Det var ett under när de tog öve rmin gamla microugn, han tyckte det var fantastiskt att kunna tina sina kanelbullar så snabbt! Det är tre år sedan han dog nu, men jag saknar verkligen hans skinande personlighet. Bra att du ser och uppskattar vad du har medan du fortfarande har det! Kram.

Anne sa...

Jag tycker jättemycket om din blogg och sätt att skriva! Tack för att du berättade du börjat blogga!
Jag säger som Fia, det lyser igenom hur mycket du tycker om din pappa. En cool pappa som är nästan 80 och online, något vara stolt över!
/utvandrar-anne

aussiekicki sa...

Tack ska ni ha allihopa!! Vad glad jag blir!