onsdag 9 juli 2008

Valspaning

I söndags åkte vi ut till Botany Bay National Parks södra del, i närheten av Kurnell. Nationalparken har ett stort picknickområde och flera bushwalks. Området är väldigt populärt nu under vintern när knölvalarna vandrar norrut och många människor åker ut hit och valspanar.

Vi åkte ut till utkikspunkten vid Cape Solander där vi hade turen att få se två valar som simmade förbi under en halvtimme. Jag hade kommit ihåg kikaren och det var jätteroligt att se valarna ordentligt genom den. Vi fick inte se några hopp men däremot visade den stjärten flera gånger och jag fick några bilder med kameran.

Klicka på bilden så ser ni valrumpan!


Det satt två valforskare vid utkikspunkten som samlade in data om hur många valar som passerade samt dokumenterade olika beteenden. Hittills under dagen hade det passerat 22 valar och nästan 1000 stycken sedan valvandringen börjat i juni. Jag fick ett informationsblad om valar och om någon är intresserad kan jag skriva lite om det.

Cape Solander i Botany Bay National Park. Det är fullt med folk ute på klipporna och valspanar.

7 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Vad skoj! Jag har varit på "valsafari" en gång utanför Skottland. Det var också med en båt som höll på med forskning. Jättebra för man fick reda på så mycket omkring valarna då. Vi såg dock mest delfiner men det var superkul! Sedan har jag sett delfiner ett par gånger till, dels utanför Azorerna dels när vi var på Hawaii. Det är vekrligen coolt med dessa havsdäggdjur tycker jag! :-)

DILA sa...

Jag har aldrig sett valar in real life. Det skulle vara kul att någon gång få göra det. Barnen måste ha tyckt att det var häftigt!

Kram Dila

Anne sa...

Vad häftigt, kul det är sånt folknöje också och att man åker på valspaning. Jag tycker valar är spännande och mäktiga djur. Just därför är det kanske lite märkligt vi inte varit på valspaning än, det har varit så mycket annat känns det som. Men i vinter ska det bli av....
Här vid den norra amerikanska västkusten är det whale watching season på vintern, från och med slutet av december och januari, då lär det vara bra säsong. Då simmar valarna från Alaska och passerar vår kust på sin väg ner mot varma Baja i Mexico. Där spenderar de vintern, sen på våren runt mars-april så är det vårsäsong och då simmar valarna bort norrut igen och på vägen tillbaka mot Alaska så passerar de alltså här igen.

Skriv gärna om mönstret för "era" valar och hur de beter sig.

Anonym sa...

Jag skulle gärna vilja spana på valar.
Måste ha varit jätteskoj för dina pojkar.
Vad gör valarna där förresten? Är det inför parning eller?

Värdelöst vetande:
Daniel Solander, vilken jag antar att Cape Solander kan vara döpt efter, var en svensk botanist, eller nått, som ursprungligen kom från ett samhälle inte långt från min hemby.
Tänk att vilken lycka att komma till ett oupptäckt Oz för en botanist. :)

Kram!

nika sa...

jamen valspaning! det där låter fantastiskt. Enda gången jag sett valar var när vi var på seaworld i Niagara falls. ser urskönt ut.
ha det skönt

Marianne sa...

Vilken häftig upplevelse! Delfiner har jag sett, men aldrig någon val.

aussiekicki sa...

Saltis: Vad kul med valsafari! Vi var på delfinsafari i påskas och sedan såg vi delfinshowen i Kolmården förra sommaren. Jag blir också alldeles hänförd över valar och delfiner!

Dila: Det är första gången för mig också, nu sedan vi kom till Australien. Barnen har lite svårt att hänga med på valarna då de simmar så pass långt ut men delfinerna i påskas och på Kolmården tyckte de var häftigt!

Anne: Det är verkligen ett folknöje här att spana efter valar! Enligt en av forskarna så är det under vandringen till varmare vatten för att leka och föda kalvar som man kan se dem från kusten. När de återvänder med kalvarna simmar de längre ut och kan oftast bara ses från båtar.

Jess: De vandrar norrut till varmare vatten för att leka och föda kalvar. Kalvarna överlever inte att födas i det arktiska vattnet. Sedan återvänder de för att äta när sommaren kommer till södra halvklotet.
Du har helt rätt i att Cape Solander är döpt efter Daniel Solander! Han var botanist och zoologist och var erkänd i framförallt England. Han reste med Captain Cook på The Endeavour och gick i land i Botany Bay den 28 april 1770, tror jag. Himla spännande!

Nika: Det som är så himla kul är man bara tar bilen eller bussen ut till havet för att se valarna. Det gillar jag!

Marianne: Delfiner är också häftig att se!